20251030- Seminarium pt. Żywność pod lupą od problemów- sitspoz

WDNT- Seminarium pt. ”Żywność pod lupą: od problemów rynku po zdrowe trendy”

ZAPRASZAMY

na Seminarium pt. ”Żywność pod lupą: od problemów rynku po zdrowe trendy”

Organizowane w ramach 51. Wrocławskich Dni Nauki i Techniki

Data: 06 listopada 2025 r. godz. 10:30

Miejsce: Budynek NOT, ul. Piłsudskiego 74, 50-020 Wrocław, sala 104

Udział jest bezpłatny!

PROGRAM

Sesja studencka

10:30 – 10:45 Anna Jachimczyk, Katarzyna Gadomska, Alisa Faraponova, dr Wojciech Sąsiadek

„Jadalne powłoki ochronne na owoce” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Koło Naukowe Chemików UE)

10:45 – 11:00 inż. Małgorzata Basiak, dr Wojciech Sąsiadek „Substytuty kawy – surowce, rola i znaczenie” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Koło Naukowe Chemików UE)

11:00 – 11:15 Joanna Chorąża, Wiktoria Horbacz, Kinga Dudar, dr inż. Monika Wereńska

Prozdrowotne właściwości smoothie owocowo-warzywnych” (Uniwersytet Ekonomiczny we

Wrocławiu, Koło Naukowe „BioFood”)

11:15 – 11:30 dr inż. Mateusz Jackowski, Maria Martyniuk, Julia Cieślak „Kofermentacja Saccharomyces cerevisiae i Bacillus amyloliquefaciens jako metoda produkcji biowodoru jako produktu ubocznego produkcji piwa” (Politechnika Wrocławska)

11:30 – 11:45 Łukasz Hońko „Drożdże Piwowarskie – Hodowla i Propagacja” (Politechnika Wrocławska)

11:45 – 12:00 Przerwa/dyskusja

Sesja przedstawicieli przemysłu:

12:00 – 12:15 mgr inż. Piotr Nabiałek „Jak prawidłowo powinny być oznakowane owoce, warzywa i

ziemniaki – czyli na straganie w dzień targowy” (Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)

12:15 – 12:30 mgr inż. Bogumił R. Reuter „Promocje 12 piw + 12 gratis – dla kogo okazja?. Aspekty

substytucji słodu przy produkcji piwa” (BROWPROJEKT P.P.-K.P.P. Sp. z o.o.; Zespół Rzeczoznawców SITSpoż NOT)

12:30 – 13:00 Przerwa/dyskusja

Sesja dla młodzieży szkolnej

13:00 – 13:20 dr Marta Bochniak, dr inż. Ewelina Książek „AI w warsztacie ucznia: metody, narzędzia i standardy jakości pracy” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

13:20 – 13:40 dr inż. Gabriela Haraf „Świadomy konsument na rynku żywności – studium przypadków” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

13:40 ZAKOŃCZENIE

Przewijanie do góry