Seminarium w roku 2023, w ramach 49. Dni Nauki i Techniki NOT,odbyło się 17 listopada i nosiło tytuł „Żywność jakiej nie znacie”.Powstało we współpracy z Polskim Towarzystwem Technologów Żywności. Słuchacze dowiedzieli się jak produkuje się piwo bezalkoholowe (mgr inż. Mateusz Jackowski z Politechniki Wrocławskiej). Dr inż. Gabriela Haraf w referacie pt. „Dwie twarze mleka” opowiedziała o faktach i mitach dotyczących szkodliwości mleka. Temat dotyczący źródeł białka w diecie był kontynuowany w wystąpieniu dr hab. inż. Mirosławy Teleszko na temat wykorzystania bielma ostropestu plamistego jako nowego źródła białka w żywieniu człowieka. Dr inż. Ewelina Książek z UE we Wrocławiuprzedstawiła referat o interakcji leków z owocami jagodowymi takimi jak borówki, jagody i żurawina. Tematem następnego wystąpienia był „upcycling żywności” w kontekście zarządzania żywnościowymi łańcuchami dostaw autorstwa dr inż. Agnieszki Piekary (UE). Ostatni referat wygłoszony przez dr Martę Bochniak z UE dotyczył cennych właściwości oleju rzepakowego.
PROGRAM SEMINARIUM (17.11.2023)
10:45 – 11:30 mgr inż. Mateusz Jackowski „Jak powstaje piwo bezalkoholowe” (Politechnika Wrocławska)
10:35 – 12:20 dr inż. Gabriela Haraf „Dwie twarze mleka” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
12:20 – 12:50 Przerwa
12:50 – 13:05 dr hab. inż. Mirosława Teleszko prof. UEW „Bielmo ostropestu plamistego (Sylibum marianum) jako nowe źródło białka w żywieniu człowieka” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
13:10 – 13:25 dr inż. Ewelina Książek „Interakcje leków z owocami jagodowymi (borówka, żurawina, jagoda)” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
13:30 – 13:45 dr inż. Agnieszka Piekara „Zarządzanie żywnościowymi łańcuchami dostaw a upcycling żywności” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
13:50 – 14:05 dr Marta Bochniak „Olej rzepakowy jako nieodkryty skarb w kulinarnej skrzyni” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
14:10 Zakończenie
