Przejdź do treści
Slajd tytuł. NOT 2019 page-0001

Seminarium pt. „O ziołach przyprawach, olejach, produktach regionalnych i nie tylko…” 07.11.2019 r.

W dniu 17 listopada 2019 roku odbyło się seminarium pt. „O ziołach przyprawach, olejach, produktach regionalnych i nie tylko…”. W ramach tej imprezy wystąpiło sześciu prelegentów. Była mowa o znaczeniu ziół i przypraw w żywieniu człowieka (prof. Zuzanna Goluch z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu), o niekonwencjonalnych olejach jadalnych (dr inż. Ewelina Książek z UE we Wrocławiu), o zafałszowaniach ziół i przypraw dostępnych na rynku (mgr inż. Piotr Nabiałek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), o możliwych zanieczyszczeniach żywności pochodzenia roślinnego i ich skutków zdrowotnych (dr inż. Gabriela Haraf z UE we Wrocławiu), o kwiatach jako źródłach substancji leczniczych w produktach Herbapol Wrocław (dr Bogdan Gulanowski z firmy Herbapol) oraz o produktach regionalnych.

PROGRAM SEMINARIUM (07.11.2019)

10.00  

Powitanie Uczestników i otwarcie Seminarium 

10.10  

Znaczenie ziół i przypraw w żywieniu człowieka 
dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW, Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu 

10.55 

Niekonwencjonalne oleje jadalne 

dr inż. Ewelina Książek; mgr inż. Marta Bochniak; dr hab. inż. Wojciech Golimowski, prof. UEW; – Katedra Agroinżynierii i Analizy Żywności oraz dr inż. Monika Wereńska – Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu 

11.15 

Przerwa 

11.30 

Zafałszowania w świecie ziół i przypraw 
mgr inż. Piotr Nabiałek – Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Katedra Ekonomiki i Organizacji GospodarkiŻywnościowej, UE we Wrocławiu. 

11.50 

Środowiskowe zanieczyszczenia produktów roślinnych 

dr inż. Gabriela Haraf – Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu  

12.05 

Kwiaty roślin leczniczych źródłem aktywnych substancji farmaceutycznych w produktach Herbapolu Wrocław 

dr Bogdan Gulanowski, Herbapol Wrocław 

12.25 

Obraz produktów regionalnych w polskich mediach 

mgr inż. Monika Kaczmarczyk – Katedra Inżynierii Bioprocesowej, UE we Wrocławiu  

12.45 

Podsumowanie i zakończenie Konferencji 

Kolaż 2019