Przejdź do treści
Slajd tytułowy NOT 2022 page-0001

Seminarium pt. „Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie” 10.11.2022

W latach 2020 i 2021 seminaria nie odbywały się z powodu pandemii COVID-19. W roku 2022 wznowiono organizację seminariów we współpracy z Wrocławskim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Seminarium odbyło się 10 listopada 2022 roku i nosiło tytuł „Co jeść a czego nie? – oto jest pytanie” W ramach tego spotkania zaprezentowano 6 referatów. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się referat prof. Zuzanny Goluch z UE pt. ”Odżywianie i regeneracja po przebytym COVID-19” a także „Znaczenie suplementacji w redukcji ryzyka zespołu kruchości w późnej dorosłości” autorstwa dr inż. Roberta Gajdy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Następny referat wygłoszony przez dr inż. Mirosławę Teleszko z UE dotyczył innowacyjnych substytutów wyrobów mlecznych z nasion konopi włóknistej, a Autorka zwróciła szczególną uwagę na niewystarczającą jakość żywieniową dostępnych na rynku zastępników produktów mlecznych. Temat substytutów był kontynuowany w referacie autorstwa inż. Jakuba Kucfira (członka Koła Chemików z UE) pt. „Substytut kawy z nasion derenia jadalnego”. W wystąpieniu pt. „Badania nad zawartością azotanów w warzywach z upraw konwencjonalnych i ekologicznych” (dr inż. Gabriela Haraf, UE) podkreślono potrzebę zwrócenia szczególnej uwagi na zawartość azotanów w ekologicznych warzywach, ponieważ w niektórych przypadkach przekracza ona zawartość tego zanieczyszczenia w warzywach z upraw konwencjonalnych. Temat ostatniego referatu brzmiał „Stres finansowy wśród studentów a preferencje w zakresie zakupu produktów spożywczych” i został wygłoszony przez dr inż. Ewę Biazik z UE we Wrocławiu. Ostatni referat pt. „Prozdrowotne związki w owocach” przygotowała przedstawicielka Studenckiego Koła Naukowego Fructus z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

PROGRAM SEMINARIUM (10.11.2022)

10:00 – 10:45 dr hab. inż. Zuzanna Goluch prof. UEW „Odżywianie i regeneracja organizmu po przebytym Covid-19”, (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

10:45 – 11:15 dr inż. Robert Gajda „Znaczenie suplementacji w redukcji ryzyka zespołu kruchości w późnej dorosłości” (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

11:15 – 11:45 dr hab. inż. Mirosława Teleszko prof. UEW „Nasiona konopi włóknistej – potencjał do produkcji wysokiej jakości substytutów wyrobów mlecznych” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

11:45 – 12:00 Przerwa kawowa

12:00 – 12:20 inż. Jakub Kucfir  „Substytut kawy z nasion derenia jadalnego (Cornus mas L.)” (Koło Naukowe Chemików, UE)

12:20 – 12:40 dr inż. Gabriela Haraf „Badania nad zawartością azotanów w warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

12:40 – 13:00 dr inż. Ewa Biazik „Stres finansowy wśród studentów a preferencje w zakresie zakupu produktów spożywczych” (Koło Naukowe Qualiteam, UE)

13:00 – 13.20 inż. Malwina Stach „Prozdrowotne związki w owocach” (SKN Fructus, UPWr)

13:20 Zakończenie

Kolaż 2023
Scroll to Top