W roku 2024 miały miejsce jubileuszowe 50. Dni Nauki i Techniki NOT. W ramach tego wydarzenia SiTSpoż. zorganizował wraz z Wrocławskim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności seminarium pt. „Żywność – fakty i mity, wady i zalety”. W programie przewidziano sześć prezentacji. Pięć z nich wygłosiły przedstawicielki Wydziału Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Dr inż. Ewelina Książekwygłosiła referat na temat składników żywności podnoszących naszą odporność. Dr Marta Bochniak przedstawiła właściwości innowacyjnego produktu jakim jest olej rzepakowy z dodatkiem liofilizowanych owoców. Dr inż. Monika Wereńska opowiedziała o aspektach zdrowotnych mięsa poddanego różnym obróbkom termicznym. Referat dr hab. inż. Mirosławy Teleszko prof. UE, dotyczył wykorzystania innowacyjnego surowca jakim jest białko konopne w przemyśle spożywczym. Dr inż. Gabriela Haraf omówiła kwestię zagrożenia nadmiarem fosforanów w diecie związanym ze spożywaniem słodzonych napojów gazowanych.
PROGRAMSEMINARIUM (23.10.2024)
10:00 – 10:15 dr inż. Ewelina Książek „Vademecum Zdrowia – Przepis na Wzmocnienie Odporności” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
10:15 – 10:30 dr Marta Bochniak „Olej Rzepakowy z Owocowymi Dodatkami: Nowe Horyzonty Smaku i Właściwości Prozdrowotnych” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
10:30 – 11:00 mgr inż. Bogumił R. Reuter „„Produkcja piwa w minibrowarach rzemieślniczych a w browarach przemysłowych. Fakty i popularne mity.” (BROWPROJEKT P.P.-K.P.P. Sp. z o.o.;Zespół Rzeczoznawców SITSpoż NOT)
11:00 – 11:15 Przerwa kawowa i dyskusja
11:15 – 11:30 dr inż. Monika Wereńska „Obróbka termiczna mięsa – wady i zalety” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
11:30 – 11:45 dr hab. inż. Mirosława Teleszko prof. UEW „Wykorzystanie konopi w branży spożywczej” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
11:45 – 12:30 dr inż. Gabriela Haraf „Fosforany w napojach typu cola – czy jest się czego bać?” (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
12:30 Zakończenie
