W dniu 17 listopada 2019 roku odbyło się seminarium pt. „O ziołach przyprawach, olejach, produktach regionalnych i nie tylko…”. W ramach tej imprezy wystąpiło sześciu prelegentów. Była mowa o znaczeniu ziół i przypraw w żywieniu człowieka (prof. Zuzanna Goluch z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu), o niekonwencjonalnych olejach jadalnych (dr inż. Ewelina Książek z UE we Wrocławiu), o zafałszowaniach ziół i przypraw dostępnych na rynku (mgr inż. Piotr Nabiałek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), o możliwych zanieczyszczeniach żywności pochodzenia roślinnego i ich skutków zdrowotnych (dr inż. Gabriela Haraf z UE we Wrocławiu), o kwiatach jako źródłach substancji leczniczych w produktach Herbapol Wrocław (dr Bogdan Gulanowski z firmy Herbapol) oraz o produktach regionalnych.
PROGRAM SEMINARIUM (07.11.2019)
10.00 |
Powitanie Uczestników i otwarcie Seminarium |
10.10 |
Znaczenie ziół i przypraw w żywieniu człowieka |
10.55 |
Niekonwencjonalne oleje jadalne dr inż. Ewelina Książek; mgr inż. Marta Bochniak; dr hab. inż. Wojciech Golimowski, prof. UEW; – Katedra Agroinżynierii i Analizy Żywności oraz dr inż. Monika Wereńska – Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu |
11.15 |
Przerwa |
11.30 |
Zafałszowania w świecie ziół i przypraw |
11.50 |
Środowiskowe zanieczyszczenia produktów roślinnych dr inż. Gabriela Haraf – Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu |
12.05 |
Kwiaty roślin leczniczych źródłem aktywnych substancji farmaceutycznych w produktach Herbapolu Wrocław dr Bogdan Gulanowski, Herbapol Wrocław |
12.25 |
Obraz produktów regionalnych w polskich mediach mgr inż. Monika Kaczmarczyk – Katedra Inżynierii Bioprocesowej, UE we Wrocławiu |
12.45 |
Podsumowanie i zakończenie Konferencji |
